Tidigare spääx

Karl Martell

Karl Martell
Hösten 2011 och våren 2012 på Krischan.

Det är 700-tal i Frankerriket. Landets Jarl tillika rikshovmästare Karl Martell, blivande farfar till Karl den Store och den faktiska härskaren över frankerna, sitter i mer kläm än vanligt. Från Spanien i söder expanderar morerna aggressivt ledda av den sluge härföraren Abu Bakr. Hemma på slottet planerar medlemmar av hovet att röja Karl ur vägen. På landsbygden härjar svår missväxt och den agrikulturella eliten börjar samla sig till revolution. Och till råga på allt försöker påvliga makter medla fram ett slut på det morisk-frankiska kriget. Medla i krig? Karl Martell som älskar att kriga! Nu gäller det för honom att hålla huvudet kallt så att han får kriga i fred.

 
 

Per Albin Hansson

Per Albin Hansson
Sommaren 2011 på Kristianstads teater.

Andra världskriget rasar och Per Albin Hansson vidtar rejäla åtgärder. En betongbunkar ska byggas var 300e meter för att hindra tysken. Synd att majoren på regementet i Kristianstad är för snål och att tysken råkar höra det. Tur att Lottakåren stoppar tyskar, strumpor och Sverigenazister på löpande band!

 
 

Caesar

Caesar
Hösten 2010 och våren 2011 på Krischan.

I Caesar förflyttar vi oss till den eviga staden Rom. Turen har kommit till Gaius Julius Caesar som alldeles, alldeles snart är självutnämnd envåldshärskare. Det är bara en liten detalj som saknas. Runt omkring honom konspirerar Roms societet och tycks tävla i att bilda pakter med spääxets alla färgstarka karaktärer. Tärningen är kastad så nu kan ingenting gå fel!

 
 

Christian IV & Guldkorn

Christian IV
Sommaren 2010 på Kristianstads teater.

Kung Christian IV av Danmark vet inte riktigt var han ska anlägga sin nya stad. En lömsk charmör/arkitekt/bondson figurerar i kulisserna. Kons aria lämnar intet öga torrt. Hej, jag heter Otto!

Efter paus bjöds publiken på guldkorn ifrån de senaste årens Krischanstaspääx för att fira spääxets 25-års jubileum!

 
 

Sketsichtens

Sketsichtens
Våren 2010 på Lundakarnevalen.

Krischanstaspääxets tältnöje Sketchistens blev 2010 års karnevals mest inkomstbringande tältnöje och hade publik på fyrsiffriga belopp. Lovord och skrattsalvor kantade föreställningen som försökte reda ut de lite svårare frågorna i livet. Nu vet alla att fyra fyrar är fler än en führer.

 
 

Tjogun

Tjogun
Hösten 2009 och våren 2010 på Krischan.

Tjogun är död. Klanerna Tank och Tokugawa vill båda ärva men tycks endast vara ense om att den andra absolut inte ska få makten. En europeisk munk kunde bidragit till lösningen om inte…
Boku shinku ga hana o mottenai!

 
 

Darwin

Darwin
Sommaren 2009 på Kristianstads teater.

Charles Darwin ska precis publicera Om arternas uppkomst men det viktigaste kapitlet är borta. Bäst att det hittas innan Drottning Viktorias förläggartävling är till ända. Och innan någon annan hittar det. Alla verkar vilja ha just det kapitlet. Butiksbiträdet Greger Mendel halkar in på ett banaskal och ner i en tom swimmingpool. Trevligt!

 
 

Stalin

Hösten 2008 och våren 2009 på Krischan.

Andra världskriget rasar. Tyskarna vill pakta med Storbritannien men det vill inte Churchill. Istället vänder de sig österut mot Sovjet med en hochmodernes radioaktivitetesfähiges deuterium-strontium Krafbomb i bagaget. Om bara Stalin kunde fokusera på kriget istället för att dö hela tiden. Vi lär oss att den största kärleken är den som uppstår när man räddas ur ett skåp och blir bunden. Trevligt!

 

 
 

 

 

Fler tidigare spääx kommer snart.